Със съдействието на:

Запознайте се с нашето жури - 20.05.2012 14:51:19

Краен срок за участие в салон "Фотоваканция": 25.05.2012 г. 

Включи се сега!

Вече за трета година организираме фото салон Фотоваканция. Покрай него започнахме още повече да се вглеждаме в конкурсите и резултатите от тях. Видяхме и колко важна е ролята на журито на един конкурс. 

Решихме тази година да Ви запознаем с нашето жури:

НАДЕЖДА ПАВЛОВА

ГЕОРГИ ВЕЛИЧКОВ

ГЕНЧО ПЕТКОВ AFIAP

СЕРГЕЙ БУСЛЕНКО EFIAP/Gold, ES.FIAP

ВАЛЕНТИН КИРОВ AFIAP (Председател)

 

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С НАДЕЖДА ПАВЛОВА

 

Ще започнем с една забележителна дама, единствената в журито - Надя. Поканихме я, защото имаме удоволствието да работим с нея по много различни проекти, в които тя се включва с хъс, отговорност и страст, коeто заразява и допринася за високото ниво на всичко, което прави. А и... тя разбира от фотография :)

 

Ето какво ни каза тя преди конкурса:

"През последните години  прекарваме дните си, а понякога и нощите си, втренчени в монитори. Пред мониторите работим, там се и забавляваме. Когато ежедневието ни стане твърде банално или напрегнато, ние правим нашите малки бягства към блоговете на приятели, към страниците ни във фейсбук, към най-посещаваните форуми.  Към тях ни води нашият неутолим стремеж към пътешествия, макар и виртуални.  Разглеждайки своите фотографии  и тези на другите,  отново и отново съпреживяваме удоволствието от свободно прекараното време  и срещите с любими хора. Пътуванията на другите са и наши пътувания. А нашите пътувания стават още по значими, когато ги споделим.  Странно е, че ще го напиша но все по-често срещам хора, за които споделянето и публикуването на  фотографии от техните преживявания им носи повече удоволствие от самите преживявания. 

 И в основата на всичко това стои процесът на фотографиране,  предшестващ този  на споделянето. 

Едва ли има човек от нашето съвремие, който си представя ваканция без Фото, което  прави всеки от вас потенциален участник в конкурса, избран или дори награден.

Благодарна съм на организаторите за поканата да бъда член на журито. Това ми дава шанса да видя всички получени фотографии и да пътувам повече от всеки друг.

Очаквам от участниците да изпратят свои работи, създадени с желание, емоция, удоволствие, спонтанност, оставящи усещане за свобода и носещи познание за вътрешния свят на авторите си и външният свят, който са заснели.  

Но най вече и преди всичко пожелавам на авторите да се отправят към своята ваканция с отворени сетива за среща с непознатото илилюбимото  добре познато."

Надежда Павлова

 

Малко повече за нея:

Надежда Павлова е родена през 1969 г. Завършва Техническия университет (1992), Университета за национално и световно стопанство (1998), Арт-Колеж, София, дисциплини ”Основи на фотографията” и „Артистична фотография”, с преподавател Борис Юскеселиев (2002) и магистърската програма ”Фотографско изкуство” в Нов български университет(2012). От 2010 г. е член на УС на Националното сдружение Фотографска академия  ”Янка Кюркчиева” и е един от най-активните хора в организацията на "Месец на фотографията".

Автор е на самостоятелните изложби „Холандски портрет”, „Арапя от изгрев до изгрев”, „Снимки на вятъра”, „Гондоли”, „Дом за мен”, „Простотии на простора”, „Порция китайско” и „Бягство в Елфика”, представяни в България и в чужбина.

Нейни проекти присъстват в изложбите на български и международни конкурси, като печелят редица награди.

„Дом за мен” получава поощрителна награда в конкурса „GiovanniCrespi”– Леняно, Италия и е включен в програмата на Международните фотографски срещи – Пловдив (2009).

„Вярвам и живея” е триптих, награден съссребърен медал във Фотоакадемика (2004), ІІІ награда в конкурса “Да разкажеш история с три снимки”, Серет – Франция (2005), и златен медал във Фотосалон «Валево”, Сърбия (2007).

През 2007 г. Н. Павлова печели ІІІ награда в конкурса ”Спорт и фотография” на Международния олимпийски комитет, Лозана и е поканена да участва в сесия на Международната олимпийска академия в Олимпия, Гърция.

През март 2008 г. е официален фотограф на IV световна конференция на МОК „Жените и спорта” в Йордания.

Серията „Да отглеждаш ангел” печели златен медал в секция„Репортаж” на Фотоакадемика ’2007 и І-ва наградав конкурса “Канон - снимка нагодината” в раздела  «Фотоесе» (2008). Показана е като самостоятелна  изложба, включена в програмата на Месец на фотографията’2011 в галерия „Аросита”

НАДЯ В СНИМКИ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ГЕОРГИ ВЕЛИЧКОВ

Поканихме Жоро, защото той един от онези активни млади хора, които не остават безразлични към фотографията. Винаги изразява искреното си мнение, независимо какво е то. Един от основателите на най-популярният фотографски форум в България, той има поглед върху българската фотография, който малко други имат.

 

Ето какво ни каза той преди конкурса:

Малко повече за него:

Здравейте,


Казвам се Георги Величков. Завърших журналистика и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". До средата на 90-те работих като журналист в няколко национални всекидневника. С фотография се занимавам от началото на този век. Направих три самостоятелни изложби, като последната освен в София, беше показана и в Скопие през 2008 г. Участията ми в колективни изложби са над 50. Автор съм на два мултимедийни диска със снимки от България и един с българските църкви и манастири.

Работих за списанията "Дижитъл Фото и Видео" и "Още за къщата", а снимки и статии публикувах в десетки други издания. Награди за фотография: Фотоваканция 2000, 2005; сп. "Одисей" 2001, 2003; М-тел 2002; Фотофиеста 2002, 2004; Фотографска академия 2004; Панасоник-Европа 2005; Министерство на образованието 2005; БНТ 2008; photoworldbg.com 2008; Кукерландия 2009; 360 градуса предизвикателства 2009; Снимки през Стената 2009.
От 2006 в студиото на Фото Форум, заедно с приятеля ми Бони Бонев, водим курсове за обучение по фотография.

И за очакванията му от конкурса:

"Очаквам да видя модерна фотографска визия, а не модели от средата на миналия век.
Такава фотография бих оценявал по-високо.
Какво е модерна фотография ли? Ако отворите произволен фотографски сайт в мрежата ще я забележите. Няма как да я пропуснете :)
За мен това е фотография, която нямаше шанс да бъде създадена преди 20 години, поради характера на изразните средства тогава.
Днешната фотография е агресивна. Агресивна като цвят, агресивна като избор на обективи,  агресивна като избор на неочаквани гледни точки и ракурси. Дори и на теми.
Такива цветови съчетания и контрасти, каквито днес ни дават цифровите фотоапарати в съчетание с фотообработващия софтуер, са непосилни за традиционните медии - негатив и диапозитив.
Да не говорим, че днес фотографът, също както художникът, може сам да реди в изображението си своите хармонии и цветови комбинации, нещо което е почти невъзможно в рамките на традиционната фотография.
В традиционната фотография цветовете в кадъра са каквито ти се паднат, в днешната - каквито си ги избереш или направиш.
Изобщо, надеждите ми свързани и с участниците и с журито са - "обработка" и "софтуер" да не звучат като мръсни думи.
Да, разбира се, класиката е хубаво нещо.
Харесвам Моцарт и Шопен. Но ако днес някой музикант тръгне да си служи с техните изразни средства би звучал неестествено.
Всяко изразно средство - с времето си.
Днес джазът, рапът и рокът са по-актуални и по-конвертируеми от полката и менуетът, независимо от нашите предпочитания и лични пристрастия.

Разбира се, всичко това се отнася до изразните средства. Но във фотографията не всичко е изразни средства. Ако една фотография има уникално уловен момент, добра и ясна идея и послание - изразните средства са на втори план.
Но по отношение на статичната или режисираната фотография (каквато е 99% от предлаганата в подобни конкурси, защото това все пак не е Уърлдпрес фото), смятам че изразните средства, както и техническото съвършенство трябва да са безкомпромисни."

Георги Величков

ЖОРО В СНИМКИ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ГЕНЧО ПЕТКОВ

Поканихме Генчо, защото той е от тези хора, които имат много опит, но не са оставили на времето да притъпи критериите им за фотография. Генчо е един от сравнително малкото българи с титлата AFIAP. 

 

Ето какво ни каза той преди конкурса:

"Моя коментар като член на Журито...

Един труден  въпрос, дали да е като автор във фотографията или само като член на жури, а може би като лично творческа концепция срещу човешкия мироглед.
Конкурсът – той е както всяко едно творческо съревнование, носило  ми и на мен тръпки, съвсем различни от тази, да създаваш нещо свое си. 

Личния арт е едно, за него няма нужда от публика, както се казва, авторът е самодостатъчен и като зрител,  но в конкурсния е по-различно. Имаш си някакво виждане, концепция, стил или хрумка,  но дали е рецепиентивно поднесена?  Дали е достатъчно?
И дали въобще снимката е арт? Подвеждащата лекота на дигиталната фотография наложи грешната концепция, че с всеки „щрак“ се раждат творби. Заместника на тъмната стаичка - лабораторията – фотошопа, засили илюзията, че с един, два клика и един плъгин,  шедьовъра е в кърпа вързан. И за капак, мрежата пресити сетивата с образи и деформира естетическите филтри на възприемане.

Всъщност творчеството е точно обратното като процес – бавно, мъчително, премислено узряване и изграждане на визията, на внушението, ясна четивност на концепцията,  градивно използване на художествени похвати, типични на фотографското изкуство.  На всички етапи – от работата със светлината, през композиционно и тонално оформяне, до прецизно шлайфане в постпроцесинга.

От тази гледна точка, една снимка, изпратена за конкретен фотоконкурс,  не се сравнява с творбите на минали или бъдещи автори и майстори на камерата, а само с тези на другите участващи. Автора не се  разглежда в рамките на цялостното му творчество, а само на представената от него извадка.
И още нещо, което мисля че е важно. Нека името на салона, да не дава насока или ограничения в такава посока, това не е тясно-тематичен фотоконкурс.

FIAP, световната организация на фотографско изкуство,  за половин вековния си период,  наложи известни естетически норми. Но те не са догма, тяхното развитие следва добрите традиции в естетиката и визуалните изкуства като цяло. Добри, посредствени или лоши, се решава и вижда само в изложбената зала, пред експонираните  творби.  
И като цяло и поотделно.
Изложбата се  прави само от творческия труд на  авторите, като ролята на  журито е да подпомага този процес .

Пожелавам успех на всички участници!"

Малко повече за него:

 

Генчо Петков, AFIAP, фотограф-художник

            Българин.

            e-mail:gencho.petkov@gmail.com; Skype: petkov.g;  GSM: 0899172808

            Роден на 1957г. в град Велико Търново.

            Занимава се професионално с фотография от 1985.

Фотограф - художник от 1985, с колекция на тема «Голо тяло».

            Специализация във висше училище по полиграфия и фотография, Карл Маркс Щат, ГДР- 1987.

            Преподава «Дигитална фотография» във ВТУ от 2006.

            Местонахождение/Студио: гр. Велико Търново

            Интереси: Свободна практика, стокова фотография, художествена фотография

 

Списък на длъжности/членства във фотографията (по-представителните)

 

Фото клубове и асоциации:

1979 Председател на фотоклуба при ЦСДК с худ. рък. доц. Живко Арабов, фотограф-художник).

1980 Член на клуб на фотодейците в България

1985 Член на УС на клуб на фотодейците в България

1999 Съучредител на АРФ (Асоциация на рекламните фотографи в България).

2000 Член на ИЗА-АРТ (Асоциация за защита на авторски права).

2006 Съучредител/организатор на фотографски пленер Бодиграфия.

 

Фотографски звания:

1984 Фотограф-художник.

1989 Артист на Световната федерация за фотографско изкуство (AFIAP),  No:89/094 от 1989г.

 

Експонирани художествени фототворби:

1980-2012

Германия, Франция, Белгия, България, Дания, Швейцария, Италия, Испания, США, Канада, Индия, Турция, ГДР, САЩ Гърция, Полша, Югославия, Холандия, Люксембург, Сан-Марино, Китай, Румъния, Мексико, Латвия, Ливан, Русия.

 

Индивидуални фотографски отличия, общо количество:

Международни отличия - над 25.

Национални отличия - над 50.
Интернет отличия - 2 .

 

Участия в  конкурси и изложби, общо:

Международни салони и фотоконкурси  - над 50

Национални салони и фотоконкурси – над 80

 

Международни авторски изложби:

Норвегия – Осло, 1992г.

Русия – Петербург, 2006г.

 

Национални/регионални авторски изложби:

1979 Велико Търново

1981 Благоевград

1982 София

1985 Оазис

1998 Пловдив - Стария град

1999 Пловдив – Панаирна палата

2000 Горна Оряховица.
2011 София

 

Частни колекции:

1979 - 2012

САЩ, Германия, Австрия, Израел, България.

ГЕНЧО В СНИМКИ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ СЪС СЕРГЕЙ БУСЛЕНКО

 

Поканихме го, защото имахме възможността да се запознаем с него на Фотоваканция през 2010. Тогава той беше един от нашите медалисти, който спечели наградата “Безплатна Фотоваканция”. Той стана и част от журито. Впечатли ни с професионализма си.

Сергей e Liaison Officer на FIAP и е носител на всички възможни титли на FIAP: EFIAP/gold, ES.FIAP, FRPS, а по време на подготовката на салона ни се похвали, че е спечелил и най-високото отличие на FIAP – MFIAP.

 

Ето какво ни каза той преди конкурса:

 

“Искам да видя нови артисти, артистични открития и нови фотографски перспективи.”

 

Малко повече за него:

Роден на 4 Март 1959 в град Ривна Украйна.

След като завършва училище по изкуствата, сълго време работи като дизайнер на изделия от метал.

През 1985 бива замесен в артистичната фотография. Оттогава избира фотографията за свое основно занимание.

От  1990 работи като независим професионален фотограф и има собствено студио.

Оттогава е и почетен секретар в клона в Ривне на Националния Съюз на Фото артистите в Украйна.

От 1994 е избран за председате на фотографски клуб “Час” в град Ривне.

През 2001 е организатор и председател на 1-я Международен Фото Салон “Ривне 2001”. През 2007 и 2009 организира 2 салона “Фотографско Биенале Ривне”, и двете под патронажа на FIAP.

Редовен участник в международни конкурси и изложби, в които е получил над 150 награди, 5 Grand-Prizesи 33 златни медала и Купи. От 1990 до днес е участвал в повече от 650 изложби и конкурси.

Негови авторски изложби са показвани в Хърватска, Китай, Гърция, Германия, Тайван, Унгария, Полша, Румъния, Швейцария и разбира се в Украйна.

На 1-и Юни, в рамките на "Месец на фотографията" ще открием и първата му изложба в България.

 

СЕРГЕЙ В СНИМКИ

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ВАЛЕНТИН КИРОВ

 

Вальо е единственият член на журито, който е бил жури и в предишните две издания на конкурса, като е доказал своята компетентност. 

 

Малко повече за него:

 

Роден в София през 1956 г.

С фотография се занимава от 1970 г. През 1984 г. е удостоен със званието “фотограф - художник”, а през 1987 г. със званието АFIAP (Артист на международната федерация за фотоизкуство - ФИАП, със седалище в Белгия).

Има над 100 участия в нацио­нални и международни изложби и конкурси (под патронажа на FIAP, PSA, Kodak, ILFORD, Polaroid, ORWO и др.), от които е носи­тел на редица престижни награди.

Професионално се занимава с фотография от 1984 г. През периода 1986 - 1989 г. е фото­граф и фоторедактор на авторитетното списание за вътрешна архитектура и интериорен дизайн “Наш дом”, а от 1990 г. работи из­клю­­чително в областта на рекламната фотография.

От 1999 г. е собственик на Рекламна агенция “Студио Блик”. Агенцията се спе­­циа­лизира в изработва­не­то на рек­лам­ни материали с приори­тет на качествената реклам­на фото­графия.

Един от основателите на „Асоциа­ция на Рекламните Фотографи” в България.

Преподавател по рекламна фотография в Нов Български Университет в София.

Професионално покрива широк спектър от задачи в областта на рекламната фотография - продуктова фотография, фотография на бижута, модна фотография, портретна и актова фотография, фото-сесии за изпълнители (певци, инструменталисти, актьори, балет и др.), мебели и обзавеждане, интериорна и екстериорна фотография, пейзажна фотография, оригинални фотографски решения за индиректна реклама, списания, букове на модели и актьори, и др.