Със съдействието на:

Изложба - 19.07.2016 11:46:05

НСФА "Янка Кюркчиева" ще представи на Фотоваканция изложбата на  "В контакт с миналото" на Благовеста Филипова и Пламен Андреев. 

Откриване: 5 септември Приморско Клуб

За изложбата

През септември 2013 г. на гара Варна акостира парен влак. Аудиторията беше пленена от направените тогава снимки, и в нас (Благовеста Филипова и Пламен Андреев) се роди идеята да превърнем тези няколко снимки в проект. Решихме да се върнем назад във времето, когато въглищата и почернялото лице на машиниста са били основната двигателна сила на пъплещата по ЖП линията парна гъсеница. Да покажем, връзката между човека и машината. Да стигнем до нейното сърце и да видим лицата на хората, които ежедневно полагат грижи за нейната изправност. Да покажем колко много любов, романтика и страст могат да бъдат намерени сред тези стари и овехтели железа.

Вече 3-та година преследваме желязната машина по нейните пътища. Срещнахме се с хора, за които мнозина не подозират че съществуват, а това са хора, чиито дела пишат история. Събрахме толкова много истории и историйки, които докосват душата, събуждат пулса и обръщат времето.
Когато преди 3 години влязохме за първи път в локомотивното депо, там ни посрещна огромна купчина желязо. Получихме възможността тази антика да се съживи пред нашите обективи и да затупти с душа и сърце по съвременните ЖП линии на България. Това беше така наречената „Баба Меца“ – най- мощния парен локомотив на Балканския полуостров, на който между 1933- 36 г. огняр е бил поетът Никола Вапцаров..

Изложбата беше част от "Месец на фотографията" 2016.