Със съдействието на:

ПРИНТ НА ДЕНЯ - конкурс с Factor.bg - 26.08.2015 18:55:18

КОНКУРС "ПРИНТ НА ДЕНЯ"

FACTOR.BG е с Фотоваканция от няколко години. Това, което бихме искали да виждаме повече е борбата на идеите и живата фотография. Би било страхотно участниците да снимат повече, да мислят повече, да заявяват високо ниво, а събитието да се завърне към творческия дух. Все повече да се коментира художествена фотография, вместо битовизми. Участниците имат огромен потенциал, но понякога той остава потрупан с ежедневие, независимо какво са причините. Смятаме, че за да има борба на идеи, трябва да стимулираме ежедневното снимане и обсъждане, а за да е "жива" фотографията, то тя трябва да се случва на Фотоваканция и да се гледа "на живо", на снимка, отпечатана, а не на екрани, във Фейсбук и по форуми. 
Несравнимо е усещането за материализация, когато човек види фотографията си отпечатана в един приличен размер. 
За да подтикнем участниците към творчество и обмен на идеи, но и да им дадем отправна точка при съпоставянето им с другите автори, ние от FACTOR.BG решихме да организираме четиридневен конкурс "Принт на деня".

РЕГЛАМЕНТ: 
Всеки акредитиран учасник ще получи талон за участие и ще може да отпечата по една своя фотография, снимана на Фотоваканция, в дните 7-ми, 8-ми, 9-ти и 1о-ти септември. 
Всеки може да участва и в четирите дневни състезания. Снимките ще се отпечатват във формат 
457х303 мм (3:2 пропорция)

Изображенията за участие трябва да се изпратят на електронна поща print@factor.bg до 17:00 часа в понеделник, вторник, сряда и четвъртък.Файлове на носител няма да се приемат, единственият начин е изпращане по електронна поща на print@factor.bgВсички файлове, постъпили след 17:00 часа ще се прехвърлят за следващия ден, а ако постъпят след 17:00 часа в последния ден - четвъртък, ще бъдат дисквалифицирани. 
Изисквания към файловете: JPG, минимална компресия, RGB с профил, пропорция 3:2, размери 457х303 мм, минимален пикселен размер 5400х3600 пиксела (300 ppi или повече)
Име на файла: ID_ИМЕ_ФАМИЛИЯ_PRINT_
СНИМКАНОМЕР.jpg, например ID25_IVAN_STOYANOV_PRINT_01.jpg

Получените файлове за деня ще бъдат отпечатани веднага и наредени в импровизирана изложба. 
И тук е интересното - всеки ден различен фотограф, творец с опит и авторитет, ще избере Принт на деня. Изборът ще бъде оповестен същата вечер, в началото на вечерния блок събития, след кратко слайдшоу, представящо дневните участия в конкурса. Журиращият фотограф ще аргументира накратко своя избор пред авторите и публиката. 
Разбира се, че този избор ще бъде субективен в някаква степен, но в четирите дни журиращите ще са различни хора, с различна творческа визия, затова баланс ще има.


Всеки ден един автор ще получи наградата за Принт на деня - Плакет, 200 лв. в брой и принт на наградената творба в размер 60/90

Изложбата на деня остава за разглеждане до следващата вечер, когато се заменя от новата, а авторите могат да получат принтовете си от Акредитация. 
Големият формат принтове 60/90 ще останат на изложбата до края на Фотоваканция 2015.