Със съдействието на:

Ден 2 от Фотоваканция (07.09.2013) - 08.09.2013 13:10:06

И вторият ден отнаситенатапрограма на Фотоваканция продължи с работна среща с шест от авторите на идеи за конкурса „Да създадем заедно календар”. Ето и темите, по които ще се работи:

1. Стоян Драев – „Скачащи фотографи”, за която са необходими колкото се може повече физически издръжливи участници, защото ще се подскача дълго.

2. Илиян Дечев е - „Летяща жена с балон в ръка”.

3. Деница Кирилова – „Да направим зима”, пресъздаваща вледеняването в отношенията между един мъж и една жена на фона на морски пейзаж.

4. Тони Маринов – „ Дете с книга в ръце”, за която се предвиждат нощни снимки на движещи се светлини и бавна експозиция.

5. Ина Църовска – „Да обичаш или не” по текстове на Шекспир с използване на театрален реквизит и романтичен привкус в кадри, снимани на брега на морето.

6. Слав Неделчев – „Абстрактни острови в морето”, изискващи изработването на различни платформи, олицетворение на персонални аспекти от живота на човека и неговото ежедневие.

Някои от новосформираните групи вече започнаха да работят.

 

Започна уъркшоп „Еротичен Септември” с Николай Колев – Боци, посветен на актовата фотография и нейната нелесна в психологическо и техническо отношение реализация. По време на теоретичните занимания бяха разгледани въпроси, отнасящи се до подготовката за работа с модели, където важно място заема подходящия тон в предварителното общуване за разсейване на първоначалните предубеждения, скованост и недоверие. Резултатите от практическите напътствия, свързани със заснемане на отделните фотосесии  - избиране на място, подходяща осветеност, позиране тепърва предстои да видим в следващите дни. Боци не е привърженик назализаните „пластмасови” кадри, неестествено аранжираното осветление и фотографиите, безконечно обработвани на  компютър. Да видим този път какво ще сътвори със своите съекипници?

 

В студио „Осмо изкуство”, в шеговито-развлекателен тон и задушевна атмосфера, начинаещите фотографи имаха чудесна възможност да разширят и задълбочат своите познания за устройството на фотоапарата, принципите на неговото функциониране и това как да го използват в трите основни режима(ръчен, с приоритет на бленда и с приоритет на скорост)с помощта на Иван Масларов – Джъмбо. С него, в студио „Осмо изкуство” се проведе втория за деня уъркшоп – „Зеленото невинаги е модерно”, насочен към хората, за които фотографията вече е на път да се превърне в страст и история с продължение. Курсистите предстои да направят сами собствени фотосесии, които впоследствие ще бъдат обсъдени на следващото занимание.

 

На чаша вино в кафе-галерия „Нептун” и тази вечер се случиха интересни неща. Двама български творци, живеещи във Великобритания се представиха със съвместна фото-изложба – „Лондон, бейби”. Вероника Велкова и Павел Гоневски (журналист, бивш криминален репортер във в-к „24 часа” и автор на издадени два романа) ни показват живота по улиците на един различен Лондон, наситен с цветни емоции и необичайно карнавално опиянение.

 

С дебютна самостоятелна фото-изложба беше представен победителят в миналогодишното издание на конкурса на „Фотоакадемика” – Красимир Матаров, след което зрителите видяха мултимедийно представяне на резултатите от тазгодишното, 27-то биенале на FIAP за прожектирана фотография в Люксембург, на което нашата страна завоюва почетното 11-то място.

 

За любителите на техно и хаус музиката отново имаше музикално парти в „X Point”на северния плаж в гр. Приморско.

 

Автор на текста: Румяна Александрова

Автор на снимките: Калина Янчулова