Със съдействието на:

Разговор с Николай Колев (botzi) - 29.04.2013 10:52:26

Николай Колев, или както е известен в онлайн обществото - botzi, е един от младите автори, които успяват да впечатлят със собствения си стил и висока продуктивност. Не случайно споменаваме и ника му, защото именно с него той успя да натрупа своята популярност. 

Фотоваканция също има сантименти към Ники. Той е златен медалист от миналогодишното издание на FIAP-ския салон "Фотоваканция", както и координатор на група "Многоточия" в задачата ни "Да създадем заедно изложба".

През слънчевия уикенд решихме да поговорим с него преди уъркшопът  “Портретна фотография с естествена светлина” с Николай Колев (botzi), който организираме съвемстно със ZoomBox

 

Как започна да се занимаваш с фотография?

С желание, непрекъснато отлагано.  С гледане на много списания и портрети, докато един ден се престраших да си взема първата огледална камера. Исках да се опитам да  хвана заобикалящият ме свят пречупен през призмата на собственият ми поглед/мироглед. Да създам нещо романтично и красиво, носещо душа и настроение, каращо гледащият го, да изпита някаква емоция.,

Имаш много специфичен стил. Как стигна до него?

С гледане, търсене и експериментиране. С желанието да постигнаедин по-женствен, по-романтичен, по-естествен, по-чувствен образ. Стилът е часове, дни наред опит след опит, да достигнеш до онова, което е най-близо до собствената ти душевност и възприятия. Той е нещо в теб.Да достигнеш до точните тонове, които за теб представят образа точно по този начин по който го усещаш.Не е нещо, което си научил от учебник. А е усещането ти за светлина, цвят,форми, движения и душевност, която искаш да пресъздадеш.

Винаги снимаш в квадрат. Защото това е предпочитаната от теб форма?

Заради „изчистеността“ на този формат. Заради спомена по средния формат. Заради предизвикателството да уловиш максималното от тези неща, точно в тази форма. Заради самата форма. А квадратът не е непременно в камерата, квадратът е в ума!

Какво мислиш, че ще е най-ценното, което можеш да предадеш на участниците в уъркшопа?

Личният си опит. Желание да търсят, да виждат и да опитват, докато не достигнат до онзи момент в който да кажат "ето, ето това съм аз". Извън чисто теоретичните и технологични неща за снимане и обработване. Защото е по-важно да открият себе си и да създадат фотография носеща техния почерк. Да се опитат да покажат една друга заобикаляща ни реалност.

Кажи ни нещо интересно за себе си (извън фотографията)?

Труден е този въпрос, защото почти всичко свързано с мен през последните три години е свързано и с фотографията, или намира отзвук в нея. Дизайна на природни аквариуми, с който се занимавах преди нея и покрай който хванах огледален апарат за първи път. Планината и планинското колоездене, което ме тика да снимам и търся вдъхновение именно в природата. Чувството за естетика, което съм развил покрай слушането на музика и четенето на красиви книги, помагащи ми безцено във улавянето на красивото и хармоничното в един човек. 

 

 

Каним Ви да се насладите на фотографията на Ники, а ако искате да разберете как той прави нещата, не се колебайте да се включите в неговия уъркшоп "Портретна фотография с естествена светлина" от тук: www.noportrait.com