Със съдействието на:

"Светлина или Фотошоп" - семинар на Фотоклуб Осмо Изкуство с лектор Генчо Петков - 22.08.2012 09:29:04

За трета поредна година Сдружение “Фотоклуб Осмо изкуство” ще участва на Фотоваканция с провеждането на семинара “Плажна Фотографска Работилница”. Тази година темата на семинара ще даде ясен отговор на въпроса, който вълнува фотографите откакто цифровата фотография навлезе в битието ни: “Светлина или Фотошоп?”. Да рисуваме със светлината или да рисуваме с мишката? 

Как се роди идеята за темата на уъркшопа? Ще си позволим да цитираме лектора на семинара Генчо Петков ф.х.:

В редица трудни, неясни  или неконтролирани фотографски ситуации, редовно се вмъква като аргумент израза: 
- Остави го,  това може да оправи с фотошоп. 
Дали и доколко това е вярно, зависи основно от конкретната специфика на проблема, но редица задачи са невъзможни за решаване при софтуерна обработка. Примерно, как може посредством софтуерна обработка да се промени предно плоско осветяване с вградената светкавица, със задно контражурно? 


Контрола на светлината е основополагащ принцип във фотографията. Чрез него се изграждат форма, обем, цвят на обекта, променят се сюжетно важните акценти в  образа. Ние трябва да се научим да използваме пълноценно ресурсите на наличната светлина или тъмнина около нас, да модифицираме светлинната обстановка в наша полза и по наш вкус, като добавяме различни специфики на светлината или като я променяме. 
В семинара  ще се наблегне на работата с максимално широка гама светлинни източници - от постоянно светещи халогенни източници, като осветлението Dedolight, генераторни светкавици,  стробоскопистки компактни светкавици до LED диодни фенерчета. Освен  тях, ще се използват различни отражатели, дифузьори, гобо и модификатори за осветлението. 

Повече информация и подробна програма може да прочетете на следния адрес - http://8artclub.com/na4alo_login_sab_adm.php?id_sab1=30

Записване за участие - http://8artclub.com/forma1_n.php?id_sab1=30

Очакваме Ви на Фотоваканция 2012 в ММЦ Приморско в началото на септември.